Fyndläge på billiga charterresor

grekland-resa-lana

Känner du för att resa bort från regnet och rusket i höst och i stället spendera en vecka på en sandstrand? I så fall är det dags att börja titta på utbudet av resor hos flygbolagen och researrangörerna. Semestern behöver inte vara slut bara för att det blir kyligare och blåsigare här hemma i Sverige.

Vilka destinationer är billigast?

Vid en snabb genomgång av utbudet av resor hos de ledande researrangörerna och flygbolagen är det tydligt att det är två charterklassiker samt en uppstickare som leder prisligan. Turkiet och Grekland är de destinationer som är billigast nu under hösten.

För resor till Turkiet är priserna idag extremt låga vid en jämförelse med tidigare år. Anledningen är de pågående oroligheterna och det oklara säkerhetsläget. Det är faktiskt till och med så att Utrikesdepartementet numera har utfärdat en avrådan för resor till vissa delar av landet. Det är dock värt att notera att avrådan inte gäller de klassiska turistorterna på västkusten och sydkusten.

Att det är lite extra billigt att semestra i Grekland beror dels på oroligheterna i Turkiet, dels att det finns ett allmänt överutbud. Grekland är inte ett lika populärt resmål som för ett par år sedan. I ett annat klassiskt charterland, Spanien, finns emellertid inte något överutbud och det kan vara svårt att hitta billiga resor oavsett du väljer Balearerna (Mallorca, Menorca och Ibiza) eller fastlandet.

Om Turkiet eller Grekland inte lockar kan Kroatien kanske vara intressant. Kroatien är en uppstickare i år med prisnivåer som ligger betydligt lägre än dem som gäller för exempelvis Spanien.

När ska jag resa?

Det finns en tydlig korrelation mellan värmen på destinationen och priset för en charterresa. Ju varmare, desto dyrare är grundregeln. Att själva efterfrågan automatiskt minskar när de flesta går tillbaka till sina arbeten efter sommaren och barnen går på dagis eller skola är givetvis också en faktor. Av dessa två faktorer följer att det blir billigare ju längre du väntar, och det kan faktiskt skilja flera tusenlappar per person mellan enskilda veckor. I slutet av september/början av oktober är det i regel stor rea på sista minuten och du har goda möjligheter att komma undan med minst halva priset jämfört med det reguljära priset. Antingen behåller du mellanskillnaden eller så tar du hela eller en del av den för att få en lite lyxigare semester.

Låna till resan

Reser du ”utanför säsong”, som det heter på resebyråspråk, kan du, om det är så att du behöver låna till resan, undvika att dra på dig en alltför betungande skuld. En veckas charter för en hel familj under högsäsong kostar nästan garanterat minst 30 000 kr, men väljer du en vecka i september kan priset uppgå till halva den summan. Har du inte kontanta medel för att bekosta resan är det mycket klokt att undvika högsäsong.