Identifiering via Instantor för sms lån

ID-kontroll instantor

När du ansöker om ett sms lån måste du kunna identifiera dig själv så att långivaren får bevis för att det verkligen är du som ansöker om lånet. Det finns många sätt att ordna med denna identifiering och långivarna är fria att använda den eller de som upplevs som de mest praktiska och säkra.

Majoriteten av långivarna använder sig av BankID, det vill säga den tjänst för e-legitimation som tillhandahålls av en av storbankerna gemensamt ägd partner. Med denna metod för identifiering/legitimering kan du med hjälp av ett program på din dator, en kortläsare eller via telefonen/surfplattan visa upp ett digitalt ID för långivaren. Bevisvärdet är lika stort som om du hade presenterat ditt körkort framför ögonen på handläggaren.

Möjligheten att via sms och telefon identifiera sig finns också, och sedan en tid tillbaka finns även en ytterligare metod för ID online. Det handlar om Instantor.

Identifiering via Internetbank

Instantor som metod för legitimering/identifiering bygger på en koppling till din Internetbank. När du ska skicka in din ansökan och/eller faktiskt teckna ditt sms lån på nätet ska du helt enkelt logga in på din Internetbank på det sätt du vanligen begagnar dig av.

Viaconto är en långivare som använder sig av Instantor som metod för ID-kontroll och här fungerar tjänsten på följande sätt:
1. Du väljer lånesumma och lånebelopp för att därefter klicka på knappen ”Ansök”
2. Du väljer den bank i vilken du har ditt huvudsakliga transaktionskonto (kontot till vilket din lön samt eventuella ersättningar betalas ut)
3. Du följer sedan anvisningarna från din egen bank och loggar in.

Om du till exempel har Nordea som bank kan du använda mobilt BankID eller e-kod från kortläsare. Detsamma gäller för Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Efter att du har identifierat dig via Instantor kommer du omedelbart att skickas tillbaka till Viaconto där du kan fortsätta att fylla i din ansökan.

Fördelar och nackdelar

Instantor är en metod som ger en uppenbar fördel i jämförelse med övriga metoder för identifiering förutom BankID. Har du BankID innebär Instantor egentligen ingen fördel, detta eftersom tjänsten de facto innebär att långivaren samt också Instantor tar del av den information som går att utläsa av uppgifterna från banken. De flesta vill väl hålla kontoutdraget hemligt för alla utomstående, men när du använder Instantor för ID-kontrollen är det alltså inte möjligt. Samtidigt ska sägas att uppgifterna som inhämtas är till för att kontrollera din ekonomiska status på ett snabbt och enkelt sätt – du behöver inte oroa dig för att uppgifterna ska komma på vift.

Vilka är Instantor AB?

Instantor AB är ett svenskt bolag som har varit igång sedan 2010. Huvudkontoret ligger i Stockholm men man har verksamhet i 13 länder. Ungefär 150 stycken banker är kopplade till tjänsten och antalet kunder i form av exempelvis kreditbolag och finansbolag överstiger 100 stycken.