Så planerar du en budget som faktiskt håller

Det kan vara klurigt att sätta upp en budget. Säkert har du varit med om att du tänkt börja följa en budget, men inte lyckats hela vägen fram. Kanske var du för optimistisk eller inte hade ett tillräckligt tydligt mål som gick att mäta eller uppnå? Har du bestämt dig för en bättre privatekonomi och att göra en budget är det några viktiga saker som du bör hålla i minnet för att nå hela vägen fram. Här nedan får du några tips!

Budget som håller

Kartlägg dina kostnader och sätt upp mål

Gör en budget i ett kalkylprogram – det finns både webbtjänster och mobilappar som är gratis att använda sig av! Lägg sedan in de kostnader du vet att du har. Gör en noggrann kartläggning genom att titta på räkningar och bankkontot. Tänk på att vissa räkningar betalas kvartalsvis, så var noga med att få med allt.

Nästa steg är att sätta upp tydliga mål för dig själv. Hur mycket ska du spara varje månad och vad får du max göra av med? Kanske är ditt mål att betala av skulder med pengarna som blir över eller att börja ett långsiktigt sparande. Oavsett vad, bestäm vad du ska uppnå och under vilken tidsperiod – gör det mätbart!

Analysera och hitta tillvägagångssätt som passar dig

När du varje månad lägger in dina kostnader blir du medveten om vad det är som kostar och vad du lägger dina pengar på. Då kan du se om det finns några mönster och inse att du faktiskt kan påverka vilka utgifter du har, för att på så sätt ta kontroll över din privatekonomi. Kanske lägger du mycket på småköp?

Något som är en vanlig fälla är att betala med kort och därmed inte inse att det är riktiga pengar som dras från kontot varje gång du blippar kortet. Om det är ditt problem kanske du ska ta ut kontanter för varje vecka eller månad som du får använda dig av? Hitta tillvägagångssätt som fungerar för dig och din livsstil!

Belöna dina framgångar

När du nått ett mål eller delmål har du visat på disciplin och fokus. Då kan det vara på sin plats att belöna sig själv. Bestäm redan från början vad som ska hända när den tidpunkten inträffar. Att vara fokuserad och följa budgeten kräver i många fall att du får avstå saker du kanske annars hade köpt. En belöning kan då vara en upplevelse eller något som du värdesätter, men som ändå inte gräver stora hål i ekonomin.

Därefter sätter du nya mål och kanske även startar ett sparande och skapar en extra buffert som du kan använda dig av när du får extra stora utgifter någon månad. Gjort på rätt sätt kan din budget bli en tillförlitlig samarbetspartner och hjälpa dig nå en hållbar och trygg ekonomisk situation.