Så höjer du din kreditvärdighet inför låneansökan

När du ansöker om lån, vare sig det är ett smslån eller bolån, görs alltid en ekonomisk kontroll i form av en kreditupplysning. I upplysningen syns sådant som intäkter, eventuella betalningsanmärkningar och tidigare kreditupplysningar som begärts ut. Den ger helt enkelt långivaren en samlad bild av din ekonomiska situation, och är ett sätt för kreditgivaren att säkerställa att du inte lånar över din betalningsförmåga. En låg kreditvärdighet gör det svårare att få lån beviljat till schyssta villkor.

Man som är glad att han höjt sin kreditvärdighet

Höj din kreditvärdighet

Du kan själv höja din kreditvärdighet och det är flera olika faktorer som påverkar. Att förändra den kan gå fort, men det kan också ske under en längre tid. Det beror på vilka delar i din situation du kan påverka.

1. Många kreditupplysningar

Ju fler kreditupplysningar du genomför på kort tid, desto mer påverkar de din kreditvärdighet. Höj ditt betyg genom att söka lån hos långivare som erbjuder lån utan UC och istället använder sig av andra upplysningsföretag. Om du redan har flera hos UC kan det vara bra att vänta ut dem innan du ansöker.

2. Lån hos flera långivare

Att ha flera lån, som dessutom är hos olika långivare, sänder en signal till långivaren om att din ekonomi inte är i balans och det påverkar din kreditvärdighet negativt. Höj kreditvärdigheten genom att samla ihop lånen till en långivare. Förutom att höja kreditvärdigheten ger det också ofta en lägre månadskostnad.

3. Arbete och inkomst

En fast anställning visar att du har en stabil livssituation och trygg betalningsförmåga, vilket är positivt för betyget. Om du byter arbete till en tjänst med högre inkomst innebär det också en bättre kreditvärdighet.

När din kreditvärdighet fastställs analyseras sådant som inkomst och utgifter i relation till det lånebelopp du ansökt om. Dina intäkter måste räcka till allt och du bör även ha pengar över när allt är betalt, som marginal om din situation skulle förändras. Du kan själv göra ett överslag på dina inkomster och intäkter innan du skickar in din låneansökning och en kreditupplysning tas, för att inte dra på dig UC-förfrågningar i onödan. Diskutera med långivare och deras kundtjänst hur de ser på din situation och vad som är möjligt.

4. Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är som en repa i lacken – de finns kvar länge, syns inte så mycket men är ändå mycket irriterande. De är också ett resultat av att du inte skött dina betalningar i tid, vilket höjer är en varningsflagg hos långivaren. Vet du med dig att du har en anmärkning bör du ha koll på när du fick den. Efter tre år försvinner den så är det kort tid kvar kan det vara bra att vänta ut den innan du ansöker.

5. Minska aktuella lån och krediter

Ju mer du betalar av på aktuella lån desto mindre blir lånebeloppet, vilket gör att din kreditvärdighet stiger. Det är alltså viktigt att kontinuerligt betala av på dina lån. Tänk också på att godkända kreditkort, även om de inte nyttjas, räknas in av långivaren vid bedömningen. Eftersom de har en godkänd limit kan du när som helst börja nyttja dem, vilket skulle leda till en sämre betalningsförmåga gällande nya lån.