Sms lån är inte så dyra

pris-for-smslan

Rubriken kan verka provokativ, men den är långt ifrån felaktig. Det är klart att ett sms lån kostar mer än till exempel ett mer traditionellt privatlån om vi ser till den effektiva räntan, men just den effektiva räntan ger inte hela bilden av kostnadsbilden för ett sms lån och priset i jämförelse med andra lån.

Administrativa kostnader

Varje lån måste administreras av långivaren. Det handlar för det första om själva handläggningen av ansökan, med inhämtande av kreditupplysning samt kreditkontrollen samt eventuell insamling av andra nödvändiga uppgifter. Därefter sker en manuell process med själva utbetalningen, utställande av faktura, med mera. Denna administration är i princip densamma oavsett det handlar om ett privatlån på 500 000 kr eller ett sms lån på några tusenlappar. Det är ”avgiftsmässigt” alltså lika dyrt att ta ett större privatlån som ett mindre sms lån.

För ett privatlån på ett större belopp synliggörs sällan uppläggningsavgifter för administrationen eftersom de bakas in i räntesatsen (en faktisk uppläggningsavgift kan emellertid också tillkomma). För ett sms lån blir adminstrationsavgiften emellertid mycket tydlig eftersom den uppgår till en större del av lånebeloppet, detta oavsett den tas ut som en avgift, som ränta eller som en kombination.

Du betalar för en unik tjänst

Ingen annan låneprodukt ger dig pengar i handen i princip omedelbart efter att du har skickat in din låneansökan. För ett privatlån behöver du vänta åtminstone 3-4 bankdagar, men för ett sms lån kan du, under vissa förutsättningar, ha pengarna på ditt privatkonto inom någon timme. Ingen annan låneprodukt är heller så smidig att ansöka om. Du ansöker på nätet (eller via sms) och efter handläggningen, som oftast sker momentant, får du ett besked på skärmen. Signering sker via e-legitimation snabbt och enkelt. För exempelvis ett privatlån är det en längre process och inte sällan behöver du underteckna ett fysiskt skuldebrev som du får hem i brevlådan.

Sms lån är en unik tjänst som ger ett omedelbart tillskott till hushållskassan på ett sätt som ingen annan låneprodukt kan ge. För denna tjänst kan långivarna ta ut en slags ”premium”.

Det finns räntefria sms lån

Med detta sagt är det bra att komma ihåg att det faktiskt också finns räntefria sms lån. Nya kunder kan många gånger få ett erbjudande om att låna utan extra kostnader i form av räntor och/eller avgifter under en kortare tidsperiod. Ett räntefritt sms lån är kanske den mest förmånliga typen av lån just nu, förutsatt att du betalar tillbaka hela beloppet i rätt tid.