Spelar antalet betalningsanmärkningar roll?

antal-betalningsanmarkningar

Om du vill ha det kortaste möjliga svaret på rubrikens fråga kan vi sammanfatta med en stavelse, nämligen ”ja”. Antalet betalningsanmärkningar spelar alltid roll vid ansökan om ett sms lån. Som med allt annat, kan det emellertid vara en idé att nyansera svaret lite och nedan hittar du matnyttig information om frågan om vid vilken vikt antalet betalningsanmärkningar tillmäts.

Betalningsanmärkningar är ett hinder

Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att komma ihåg att betalningsanmärkningar i sig inte direkt är gynnsamma. De är konkreta bevis på en sämre skött privatekonomi och man ska aldrig ta lätt på dem. Givetvis kan en anmärkning ha tillkommit på grund av omständigheter utanför ens kontroll, men normalt sett är orsaken till den att man har underlåtit eller inte kunnat betala en räkning eller en betalning på ett lån.

Betalningsanmärkningar ger omedelbart röda flaggor hos alla långivare, även om det gäller ett sms lån och det är något att vara mycket uppmärksam på. Har du en eller flera betalningsanmärkningar kommer du automatiskt i en mycket svår sits, och även om en långivare i sin marknadsföring framför att betalningsanmärkningar kan godtas betyder inte det att det är en garanti för att du får låna.

Antalet anmärkningar är centralt

De långivare som kan godta betalningsanmärkningar gör alltid ett antal preciseringar. Ibland kan du läsa dem utskrivna på långivarens webbplats, men det är vanligare att du inte får någon information om hur många anmärkningar du kan ha och ändå få låna. Det går faktiskt inte ens att ge ett riktmärke, så det blir tyvärr lite att köpa grisen i säcken om du väljer att ansöka om ett sms lån trots att du har en betalningsanmärkning.

Vad som är klart är att chansen att bli beviljad ett lån minskar dramatiskt med varje ytterligare betalningsanmärkning och de flesta långivare drar strecket vid två eller tre stycken. Emellertid finns faktiskt ett par aktörer som kan godkänna fler än så.

Exempel 1: Viaconto

I Viacontos villkor stipuleras att ansökningar från potentiella låntagare som har två stycken betalningsanmärkningar kan beviljas, förutsatt att alla andra delar av den privata ekonomin indikerar att lånet kommer att kunna betalas tillbaka i tid. Viaconto anger också i sina villkor att ingen av betalningsanmärkningarna får vara nyare än 24 månader. I tillägg kan lån inte beviljas om en av eller båda anmärkningar har tillkommit på grund av att lån, andra krediter eller avbetalningsköp inte har betalats i tid.

Exempel 2: Ferratum

I Ferratums villkor står att läsa att ansökningar kan beviljas även om den potentiella låntagaren har hela sex stycken betalningsanmärkningar. Vi har inte lusläst alla villkor hos alla långivare för sms lån, men vi kan anta att Ferratum är den mest tillmötesgående aktören i den här aspekten. När det gäller tidsaspekten får inte någon av anmärkningarna vara nyare än sex månader. Även detta villkor måste, i jämförelse med genomsnittet, sägas vara generöst.

Dessa två faktorer kring betalningsanmärkningar ger ganska tydliga effekter på priserna för respektive aktörs sms lån. Viaconto är helt enkelt en billigare långivare än vad Ferratum är. Överlag är det dock fler saker än antalet anmärkningar som avgör vad priset för ett sms lån blir.