Vivus och Onea tar större marknadsandelar

4financeDet finns idag omkring 100 aktörer verksamma inom sms lån och snabblån i Sverige. Alla är givetvis inte lika stora vad gäller kundstocken, tillgängliga medel för marknadsföring, med mera, och det finns såväl mycket små spelare som mycket stora aktörer. Nummer ett på sms lån på den svenska marknaden idag är bolaget 4Finance AB, som står bakom både Vivus och Onea, som båda tillhör de absolut mest använda sms långivarna.

I en artikel i Expressen publicerad den 15 februari anges att 4Finance har en marknadsandel på närmare 50% i Sverige för tillfället. Det är en mycket hög siffra och det är närmast tal om en dominerande ställning eftersom det är en väldig mängd långivare som delar på den övriga marknaden.

Det är svårt att i detalj redovisa hur marknadsandelen för 4Finance har ökat de senaste åren och hur den förväntas se ut i framtiden, men klart är att både omsättningen och resultatet ökar rejält år för år.

Vivus – första lånet är gratis

Vivus är det främsta varumärket för 4Finance i Sverige och en anledning till att Vivus har tagit så stora marknadsandelar är att man erbjuder nya kunder att låna räntefritt första gången. Den som har behov av att få en snabb kredit kan på Vivus webbplats genom ett par enkla steg ansöka om ett lån på mellan 50-6000 kr som löper helt utan räntor och avgifter i 30 dagar. Betalas lånet tillbaka senast på förfallodatum är lånet alltså att betraktas som kostnadsfritt.

Onea – för lite större lån med längre löptider

För dem som behöver låna ett lite större belopp erbjuder 4Finance lån via det lite nischade varumärket Onea. Sms lån hos Onea kan i praktiken jämföras med privatlån (dock på mindre belopp) som man kan ansöka om hos storbankerna och större kreditbolag, men kraven för att få låna är samtidigt något lägre hos Onea än hos exempelvis Nordea och Swedbank.

Är det farligt om Vivus och Onea blir för stora?

På de flesta andra marknader finns det en klar risk att kunderna drabbas negativt om en viss aktör får en så pass dominerande ställning att reella alternativ saknas. En dominerande aktör styr i praktiken marknaden och kan till exempel sätta vilka priser som helst för sina tjänster. En sådan utveckling torde dock inte vara möjlig när det gäller sms lån. Långivarna konkurrerar i huvudsak med ränta och om Vivus och Onea, i det fall de skulle bli helt dominerande, skulle chockhöja sina räntor öppnas det automatiskt luckor för andra långivare att nagga dominansen i kanten. Som låntagare är man ju alltid fri att välja vilken långivare man vill.