4 tips för att undvika djup skuldsättning när du lånar

Möjligheten att låna pengar är för de flesta något bra eftersom man då kan finansiera något man annars inte haft råd med. För en del kan dock lån leda till stora ekonomiska problem. Detta är givetvis något man vill undvika. I denna artikel har vi därför samlat de bästa tipsen för att inte hamna i djup skuldsättning.

Läs mer: Vad är ränta och hur får jag en bra ränta?

Man läser nyfiket på surfplatta

1. Jämför alltid långivare

Att jämföra är A och O när du ska låna pengar. Detta beror på att många långivare har individuella räntor som baseras på den kreditbedömning som görs. Eftersom långivarna har olika villkor kan de bedöma din kreditvärdighet väldigt olika. Du kan därmed få lägre ränta på ett lån hos långivare A än hos långivare B.

Därför ska du alltid jämföra långivare och räntekostnader. Se till att det är den effektiva räntan du jämför, eftersom denna ger den mest rättvisa bilden av lånets totalkostnader. Det enklaste är att använda en låneförmedlare. Detta är helt kostnadsfritt och hjälper dig jämföra låneerbjudanden från flera långivare.

2. Låna aldrig mer än du behöver

Det är lätt att ”passa på” att låna lite extra när man ändå ska låna – vem vet vilka oförutsedda utgifter som kan dyka upp? Undvik att tänka på det sättet. Du bör aldrig låna mer än du behöver. Lånar du mer är det lätt att pengarna bränner i fickan och spenderas på något onödigt, som sedan kostar dig dyrt i ränta.

Ett större lån innebär nämligen som regel längre återbetalningstid och högre räntekostnader. Det är något man vill undvika för att inte riskera att överskuldsätta sig och överstiga sin betalningsförmåga.

3. Betala tillbaka i tid – gärna snabbare

Att inte sköta sina återbetalningar leder till ökade lånekostnader och i värsta fall Kronofogden och betalningsanmärkningar. Det är viktigt att du alltid betalar dina räkningar i tid. På så vis slipper du påminnelse- och inkassoavgifter, samtidigt som du inte försämrar din kreditvärdighet.

Betala alltid tillbaka lånet så snabbt du kan. Det är bara positivt om du betalar av mer än vad du behöver de månader du har möjlighet till det. Detta sparar dig pengar i slutändan, eftersom du då kommer betala mindre i ränta och aviseringsavgifter. Skulle du däremot inte ha råd att betala kan du ofta prata med långivaren om att förlänga lånet istället. Det viktiga är att betalningsplanen är anpassad till din ekonomi.

4. Låna från din familj

För att slippa höga räntekostnader kan du låna av din familj om du har möjlighet till detta. Se då till att ni upprättar ett låneavtal, för att inte riskera att en konflikt uppstår i ett senare skede. Till exempel på grund av att ni blir oense över vad ni egentligen kommit överens om gällande lånet och återbetalningen.


Jämför långivare kostnadsfritt och snabbt här.